Home » Știință » Cercetătorii au găsit anticorpi care ar putea trata infecția cu HIV

Cercetătorii au găsit anticorpi care ar putea trata infecția cu HIV

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.08.2024

Atunci când lama este expusă la anumite virusuri umane mortale, oamenii de știință au descoperit că organismul ei creează proteine imunitare puternice, diferite de cele produse în propria noastră specie.

Folosind aceste cunoștințe, cercetătorii care lucrează la Institutul Național de Sănătate din Statele Unite (NIH) au creat un anticorp hibrid om-lamă care poate învinge unul dintre cele mai viclene virusuri cunoscute de omenire: HIV.

Virusul imunodeficienței umane (HIV) este un metamorf care poate evolua rapid pentru a bloca anticorpii umani, care sunt responsabili pentru „prinderea și reținerea” amenințărilor străine din corp.

De ce sunt mai eficienți împotriva HIV anticorpii de la lame?

„Anticorpii convenționali sunt voluminoși, astfel încât le este dificil să găsească și să atace suprafața virusului”, explică biologul Jianliang Xu de la NIH și Universitatea George State. Însă anticorpii lamei sunt diferiți. La fel ca rechinii, alpaca și cămilele, lama este unul dintre puținele animale despre care se știe că produc versiuni foarte mici ale anticorpilor convenționali, numiți nanocorpi, care au aproximativ o zecime din dimensiunea lor, potrivit Science Alert.

Acești nanocorpi sunt „iuți de picior” și flexibili. Dimensiunile lor mici și forma alungită le permit să se strecoare printre apărarea unui virus pentru a înăbuși cele mai infecțioase părți ale acestuia.

Pentru a stimula producția de nanocorpi specifici HIV, cercetătorii de la NIH au injectat o parte din învelișul HIV-1 într-o singură lama, de 13 ori în decurs de un an. Apoi, au luat cei mai puternici nanocorpi HIV pe care i-au putut găsi și i-au fuzionat cu părți ale unui anticorp uman cu acțiune largă împotriva HIV.

Acești anticorpi larg neutralizanți (bNAbs), care pot viza mai multe tulpini de HIV, au fost descoperiți la unii pacienți umani în anii 1990. Dar chiar și după aproape patru decenii de cercetare, oamenii de știință nu au creat încă un vaccin împotriva HIV sau un tratament cu acțiune îndelungată cu bNAbs care să reziste eficient mutațiilor virusului.

„Mixul” om-lamă, eficient 96%

Pe cont propriu, anticorpul uman și nanocorpul de la lamă pot neutraliza 90% din tulpinile HIV-1, deși fiecare vizează o parte diferită a virusului. Combinată, abordarea dublă este „ultrapotentă”, spun cercetătorii. „Himera” lamă-om poate suprima 96% din 208 tulpini HIV în laborator. Acest lucru este de zece ori mai puternic decât un anticorp om-lama proiectat anterior, de unii dintre aceiași cercetători.

„Acești nanocorpi sunt cei mai buni și mai puternici anticorpi neutralizanți de până acum, ceea ce cred că este foarte promițător pentru viitorul terapiei HIV și al cercetării anticorpilor. Sper că într-o zi vor fi aprobate acești nanocorpi pentru tratamentul HIV”, spune Payton Chan, doctorand în biologie la Georgia State University.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Noi speranțe în lupta cu HIV, după ce încă un bărbat a fost vindecat de virus

Circumcizia poate preveni infecția cu HIV

Un nou vaccin împotriva HIV a avut rezultate promițătoare

Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase